Olsson

Martina Müntzing, I morgon är en annan dag.

19.1 - 15.2.2018

Se recension i DN

Se recension i SvD 2018.02.04


"I morgon är en annan dag" 2016-18, olja på duk 165x300cm

Fyra unga människor och en hund sitter och tittar tomt framför sig, är de bara uttråkade eller är de fyllda av en insikt? Man läser målningen som ett järtecken, ändå händer inget dramatiskt. Det är skickligt scensatt med hjälp av endast en soffa som rekvisita och en utsikt som kuliss. Martina lyckas fånga en tidsanda på liknande sätt som i Peter Tillbergs ”Blir du lönsam lille vän”, eller huvudinspirationen Lotte Lasersteins målning ”Abend über Potsdam” från 1930.

"Abend über Potsdam” föreställer fem judiska unga vuxna och en hund som sitter på en balkong i Berlin. En målning som sedd i historiens backspegel ter sig än mer ödesmättad och melankolisk. På ett intuitivt sätt läste Lotte Laserstein tiden och dokumenterade den. Hon underkastade sig motivet och lät målningen växa fram ur verkligheten, det gör "Abend über Potsdam” fortfarande till en levande bild.

På samma vis arbetar Martina med ”Imorgon är en annan dag”, och med samma kärlek till hantverket som Lotte Laserstein. En målartradition som kräver tid och kunnande. En slags motståndshandling och besvärjelse mot meningslösheten och tidens nycker. Ungdomarna på målningen ”Imorgon är en annan dag” är så närvarande och verkliga, de är här. Om 100 år sitter de där lika närvarande, man kan undra hur betraktaren kommer att läsa målningen då?

Lars Arrhenius

Detalj


Martina Müntzing är född 1968 i Helsingborg och bor i Stockholm. Hon är utbildad på Konsthögskolan i Stockholm och är representerad bl.a. på Moderna Museét.
 
I höst utkommer en bok  om Martinas konstnärskap på Orosdi Back förlag med text av Fredrik Sjöberg

Pressbild "I morgon är en annan dag" 2016-18, olja på duk 165x300cm

Mer info om konstnären - Martina Müntzing