Olsson

Madeleine Hatz, Sånger från underjorden

21.10 - 19.11.2017

Se recension i Dagens Nyheter

Madeleine Hatz är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1975–1980 och har i mer än tre decennier varit verksam på konstscenen i New York. Hennes abstrakta målningar är ofta i stora format och uppbyggda i stark relief med många lager av färg. Den skrovliga ytan kan föra tankarna till jordskorpan sedd från ett flygplansfönster, till moln, trädkronor eller rasmassor.

Madeleine Hatz måleri kan beskrivas som på en gång våldsamt och inåtblickande, vårdslöst och kontrollerat. Detta spel mellan motsatser blir tydligt i till exempel Black Angel där ett besinningslöst oväder rasar samtidigt som en känsla av lugn breder ut sig över duken. I denna vulkaniska målning möter sotsvarta kaskader skira stråk i flödande himmelsblått.

Hennes konstnärskap kännetecknas av en spänning mellan två poler: en aktiv och en kontemplativ. I takt med ett hårdnande världspolitiskt klimat i början av 2000-talet utvidgade hon sitt konstnärliga sökande mot aktivism och performance, ofta med ett personligt risktagande.

Under brinnande Irakkrig färgade hon vattenfontänerna vid Rockefeller Center blodröda och i solidaritet med Kinas förföljda munkar promenerade hon år 2013 barfota och klädd som tiggarmunk förbi porten till Den förbjudna staden på Himmelska fridens torg. I de provokativa handlingarna finns en poetisk dimension som känns igen från hennes målningar.

Sånger från underjorden visar ett fyrtiotal verk från 2000–2017 och är den mest omfattande utställningen med Madeleine Hatz hittills. Vid sidan av målningar från New York och Sverige innehåller den ett flöde av filmklipp från performanceverk och gatuaktioner, men också från det avskilda arbetet i ateljén.

Curator Sophie Allgårdh

Ett samarbete med Konstakademien

Madeleine Hatz, La liberté, 2017, sand, pimpsten, olja på duk, 198 x 193 cm. 

 


Madeleine Hatz Way of the Paradox 2016, rivna däck, polymer och olja på duk 198x193cm

 


Foto: Jean-Baptiste Beranger

 


Vernissage, Sophie Allgårdh talar.
Madeleine Hatz Planet S, 2017, pimpsten, sand, papiermache och olja på plywood, diameter 210cm

Mer info om konstnären - Madeleine Hatz